Zijde

Zijde is afkomstig van de cocon van de rups. In de meeste gevallen van de moerbeivlinder. De zijderups spint zich in met zijdedraden en kleefstof. Zo maakt hij een omhulsel dat cocon heet. De cocons worden ondergedompeld in water om de kleefstof op te lossen. De zijden draad kan fabrieksmatig worden afgewikkeld (afhaspelen) Deze zijde wordt dan ook Haspelzijde genoemd. Op een cocon zit circa 3000 meter draad, waarvan 600 tot maximaal 900 meter aan 1 stuk afgehaspeld kan worden.  Van het restant wordt ook zijde gemaakt.

Andere soorten zijde

  • Chappezijde - Zijde gesponnen van de coconresten.
  • Bourettezijde - gesponnen uit het afval van een zijdespinnerij
  • Doupionzijde - Soms vormen rupsen een dubbelcocon. Deze zijn moeilijker af te haspelen en de draden hebben een onregelmatig uiterlijk.
  • Wildzijde - Zijde niet afkomstig van de moerbeivlinder. Voorbeelden van wildzijde zijn Shantung en Honan

Eigenschappen zijde

Zijde is zelfdovend en omdat het een een dunne draad is, niet zo sterk. Zijde kreukt, vooral de zijde van de kortere draden, maar herstelt snel. De haspelzijde kreukt dus het minst.

 Onderhoud

Zijde moet voorzichtig met een speciaal wol- of fijnwasmiddel gewassen worden. Zwart, donkere kleuren koud wassen. Zijde mag niet in de droogtrommel. Vlekken kunnen apart behandeld worden, maar daarna wel in zijn geheel wassen, zo voorkom je kleurverschillen.Deze website wordt beheerd en onderhouden door:
Wordpress Website Onderhoud Twiks Media