Cashmere

Houd je van wat luxere kleding, die ook nog lekker zit en lekker aanvoelt? Dan is cashmere kleding misschien wel wat voor jou. Cashmere is een wolsoort, maar je kan het eigenlijk absoluut niet vergelijken met schapenwol. Zo voelt kleding van cashmere veel zachter aan en kriebelt niet. Ook is de kleding soepeler waardoor het goed op je lichaam aansluit. Een ander voordeel van cashmere kleding is dat deze goed isoleert. Het houdt je lekker warm in de winter, terwijl de kleding in de zomer juist de warmte tegenhoudt.

Cashmere of Kasjmir is een woltype afkomstig van de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de oorspronkelijke geitenrassen.

De Cashmerewol is een fijne (19 tot onder 12 ┬Ám) en zeer zachte, soepele vezel. Ze wordt traditioneel gewonnen door de ondervacht van de geit te kammen, maar in de moderne bedrijven worden de geiten geschoren. De geiten hebben de kleuren wit, grijs, bruin en zwart. De gewenste fijne vezels zitten alleen in de ondervacht. De stuggere vezels van de bovenvacht moeten verwijderd worden. Dit gebeurt momenteel machinaal. Per dier is de opbrengst ongeveer 150 gram per keer.

Cashmere is een van de duurste natuurvezels en wordt daarom vaak gemengd met merino of andere wol. De prijs is vooral afhankelijk van de fijnheid van de wol. 

Verder spelen de vezellengte, de mate van kroezing en de kleur een rol. Cashmere kan net zoals schapenwol verwerkt en geverfd worden. Als gevolg van de fijne vezels hebben artikelen van Cashmere zeer goede warmte-isolerende eigenschappen bij een laag gewicht. 

De fijnste cashmere komt van de onderbuik en de keel van de geiten en een mindere kwaliteit komt van de poten en de rug van de geit. Langere vezels van het buik- en keel gebied leveren bijzonder zachte wol op. Een van de eigenschappen van deze wol is dat hij minder snel pillig wordt als de vezels zijn verweven in kleding, zoals truien, sjaals, capes, jurken en jassen voor zowel mannen als vrouwen. De kortere vezels van de rug en benen zijn zwaarder en minder duur, waardoor het goedkoper is om in een luxe kledingstuk te verwerken. Cashmere komt van nature voor in wit, grijs en bruin, maar de wol laat zich gemakkelijk verven. Dus een kledingstuk van cashmere kan alle kleuren hebben. het kost een geitje wel vier jaar om genoeg wol voor trui te produceren.

De Cashmere die Just Joan inkoopt komt voornamelijk uit India.

Onderhoud

  • Was je cashmere kleding met de hand
  • Gebruik hier voor niet te warm water en een speciaal wolwasmiddel.
  • Laat je kledingstuk ongeveer vijf minuten in het water weken
  • Wanneer er echt vlekken in je cashmere kleren zitten, wrijf dan heel zachtjes. Wanneer de vlekken er niet uit willen, dan kan je beter naar een stomerij gaan.
  • Was je cashmere kleding met beleid. Ga dus niet hard wrijven of wringen
  • Spoel je kleding na het wassen goed na met koud water
  • Knijp het water er zachtjes uit, je kan cashmere kleding niet uitwringen!
  • De beste manier om je cashmere kleding te laten drogen is door deze op een handdoek neer te leggen en op die manier te laten drogen.


Deze website wordt beheerd en onderhouden door:
Wordpress Website Onderhoud Twiks Media